Het dorpje Aerdt is waarschijnlijk in de 12e eeuw ontstaan.

Aerdt ligt midden in het gevarieërde rivierlandschap van de Oude Rijn. Het dorp is gelegen aan de Oude Rijnstrangen, het voormalige stroomgebied van de Rijn voordat deze werd omgelegd naar de huidige “Boven Rijn”en het “Pannerdens Kanaal”, aan de rand van “De Gelderse Poort”, een prachtig natuurontwikkelingsgebied. De flanken van de Rijn veranderen hier in een ongerepte nieuwe natuur. De stuwwallen, rietmoerassen, rivierduinen, ooibossen en graslanden zorgen voor een gevarieërd landschap.

DSC_0045Aerdt is een klein dorp met een goed vertegenwoordigd en gezond verenigingsleven. Het dorp is kindvriendelijk opgezet, heeft een dorpshuis en een sportveld. De dorpskern heeft een mooi aangezicht met een mix van nieuwere gezinswoningen, 2-onder-1 kaps woningen en enkele historische boerderijen. Voor winkelvoorzieningen en huisarts is Aerdt aangewezen op Pannerden, Herwen, Lobith, Tolkamer en Zevenaar.

Vanaf de dijk is bij goed weer een vergezicht naar Babberich en Oud Zevenaar te aanschouwen en is zelfs Hoog Elten in Duitsland met haar kloostertoren zichtbaar.

DSC_0044De huidige kerk dateert uit 1536, maar delen van de toren zijn nog uit de 12e eeuw. Deze Nederlands Hervormde kerk vormt het oudste punt en is ’s avonds prachtig belicht. In Aerdt wonen ongeveer 870 mensen. De twee campings geven in de zomermaanden een gezellige drukte. Er zijn drie kijk- en wandeltuinen die voor publiek toegankelijk zijn. De trekpontjes over de Oude Rijn bieden u toegang tot een mooie wandeling in natuurgebied De Rijnstrangen.

Het dorp Aerdt maakt sinds 1985 deel uit van de gemeente Rijnwaarden.
Het dorp met zijn ongeveer 380 gezinnen is het op één na kleinste dorp van deze gemeente, die verder bestaat uit de dorpen Pannerden, Herwen, Lobith, Tolkamer en Spijk.

Wie ver van het geruis van alle dag eens midden in de natuur wil zijn, komt in Aerdt en omgeving volop aan zijn of haar trekken. Hier zijn aaneengesloten natuurgebieden, waarin vele variaties aan planten en dieren voorkomen. Al fietsend of wandelend genieten van de rijkdom aan afwisseling tussen Rijn, Oude Rijn en de Duitse grens. De grote variatie in dit gebied is tot stand gekomen dankzij een fascinerend spel van water, ijsmassa’s en aarde.

luchtfotoaerdtWatersporters zullen het nabij gelegen watersportcentrum “De Bijland” weten te waarderen. Laat u verrassen als gast op het platteland. Voor uw verblijf kunt een keuze maken uit vele mogelijkheden: van B&B, kleine en grote campings tot hotel accommodatie. Aan u de keuze.

Grotere plaatsen zoals Arnhem, Nijmegen, Doetinchem en Emmerich (DL) zijn in minder dan 45 autominuten bereikbaar. Ook het attractiepark “Kernwasser Wunderland” is binnen 45 autominuten bereikbaar.